Kutyáink

Burda, azaz törzskönyvi néven Pusztai Pandur Naspolya az egyik legnevesebb hazai hovawart kennelből való szőke szuka. Tenyésztője Pálné Tóth Erika. Anyja: Pusztai Pandur Jázmin. Apja: Hobo vom Schondratal.

Burda a családunk számára természetesen a legszebb szőkeség a hovi lányok között. Gyakran kérdezik tőlem, hogy az ő bundájához hasonlító árnyalatot kértem-e a fodrásznál, vagy épp fordítva: saját hajszínemmel szinte egyező, aranyszőke kölyköt választottam?
A kiállítások küllembírói a rengeteg standard szempont mellett szubjektív véleményük, ízlésük szerint is adják az egyes címeket. Mindenesetre Burda számos szép kiállítási eredménnyel is büszkélkedhet: pl. Hungária Junior Champion és Hungária Show Champion.

Az biztos, hogy jó döntés volt őt választani. Hiszen az első naptól máig bearanyozza mindennapjainkat kedves, nyugodt, megfontolt természetével, alkalmazkodó képességével, kifinomult intelligenciájával. „Mosolygós” arca és gyakran a még ki nem mondott gondolatainkat is előre érző és jelző viselkedése is különlegessé teszik őt számunkra.
Kertünk, házunk, sőt autónk őreként is mindig számíthatunk rá. Döbbenetes módon – vagyis, dehogy, hisz’ az ösztönök működnek! – amikor nyolchetes kölyökként hazahoztam, már az első nálunk töltött napján kiválasztotta őrhelyének a nappali előszobába vezető ajtaját. (Azóta több kedvenc őrhelyet talált a kertben is.)

Nem kellett sokat várnunk az első ugatására sem: pár hónapos kutyalánytól meglepően mély hangú „mennydörgés” volt ez.

Burda érkezésekor már velünk élt Lotti, egyéves virgonc spánielünk, aki nagyon örült az újdonsült kis játszótársnak. Gyorsan elrepült az az idő, amíg Lotti volt a „nagy”, majd rövid ideig egy súlycsoportba tartoztak. Ám Burda később se, soha, már felnőtt mérete elérése után sem élt vissza erőfölényével.

Burdával kölyökkorától jártunk kutyaiskolába, majd különböző tréningekre – követve tenyésztője, Pálné Tóth Erika javaslatait. Erika biztatására és az ő irányításával kezdtünk nyomkövetést tanulni. Ez a kutyás sport mindennapi életünk részévé vált.

A nyomkövetés és az őrző-védő gyakorlatok során is erősödik a kutya-gazdi kapcsolat, és mindketten fejlődünk. Télen-nyáron rendszeresen, olykor hajnalban tréningre indulni időnként nehéz, de a közösen teljesített feladatok, az újabb és újabb kihívások rengeteg örömöt és sikerélményt adnak – amiért érdemes! A többi kutyással, főként a hovisokkal való találkozások, tapasztalatcserék nemcsak hasznosak, hanem általuk egy új közösség részévé is váltunk, barátságok alakultak ki.

Számos kiállításon elért cím (4 x HPJ, Legszebb Fiatal, 8 x CAC, 2 x CACIB, Res CAC, Res CACIB, 4 x BOB, 2 x BOS, Hungária Junior Champion, Hungária Show Champion)illetve sikeres munkavizsgák (kísérőkutya vizsga, azaz BH, nyomkövetés: FPr1, FPr2, IFH-V), valamint a Fiatalkutya-vizsga (JB) és a Tenyészvizsga (ZTP) után eljött az idő, hogy vőlegényt keressünk Burdának. Egy olyan kant, aki nemcsak szép, hanem egészséges, jó képességű és barátságos természetű, aki vérvonalát tekintve is ideális pár lehet Burdának.

A kiválasztott a csodás „cseh vitéz”, a tiszteletet parancsoló megjelenésű, rajzos kan: Dream Black Prim lett. Kiváló vérvonalú ősökkel rendelkezik. Papája Cseh Hovawart Klubkiállítás győztese. Dream amellett, hogy a karakter teszt szerint is kimagaslóan jó képességű kutya és komoly házőrző, egyben elbűvölően kedves, barátságos természettel megáldott lény. Családja dél-csehországi birtokát védelmezi, és a kisunokák jó barátja.

https://en.hovawart.cz/database/info.php?id=8754
https://hu.working-dog.com/dogs-details/6713717/Dream-Black-Prim

2021 február 19-én gyönyörű napfényes kora tavaszi időjárás fogadott minket a cseh kisváros zöldövezetében, ahol Dream és gazdái már várták érkezésünket. A nász időpontja ráadásul egybeesett a „vőlegény” születésnapjával. Gazdája meg is jegyezte: „Dreamnek Burda az ajándék!”

Az öt hét múlva elvégzett ultrahang vizsgálat nagy örömünkre megerősítette, hogy sikeres volt a fedeztetés. Így előreláthatólag április 23-án várható a kölykök születése.
További infók a HÍREK és a KÖLYKÖK menüpontban.
Az eladó kiskutyákról alábbi elérhetőségeimen kaphat információt:
+36 30 549 6568
jalics.petra@freemail.hu