Bemutatkozás

Jálics Petra vagyok. Négylábú, sajátos nyelven beszélő „gyerekek” „mamája” kislánykorom óta. Családunk körében több generáció óta éltek állatok, lovak és kutyák.  Anyai nagyszüleim hazai és nemzetközi lovasversenyeket nyertek az 1920-as és ’30-as években. Alagon volt versenyistállójuk gentleman trainer nagyapám, Jeney István egykori huszártiszt vezetésével. Én is évekig lovagoltam és voltizsáltam. 

Gyerekkoromban tacskóink és német vizsláink voltak. Már akkor találkozhattam a kiskutyák világra jöttének és cseperedésének csodájával, meg az ezzel járó komoly feladatokkal. Felnőttként, férjemmel két vadkacsavadász retriever, a labdazsonglőr, rafinált Denise és fia,  a becsületes, bújós Brúnó, majd egy spániel, a fifikás, kis szeretetbomba Lotti boldog gazdái lettünk. Kertes házban élve, retrievereink égi vadászmezőkre való távozása után egyértelmű volt, hogy kell újra „nagykutya”.   

A hovawart fajta először fenséges megjelenésével fogott meg. Miután a természetéről is többet megtudtam, egyre erősödött bennem, hogy ez a sokoldalú kutya lehet a következő családtagunk. Amikor megismerkedtem Pálné Tóth Erikával, aki az egyik legnevesebb hazai hovawart tenyésztő és több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, eldöntöttem, hogy az ő kenneléből választok kiskutyát.  Jázmin és Hobo kölykeit látva, szerelem volt első látásra a legaranyabb szőke kislány, a piros szalagos: Naspolya. Férjemtől kapta a Burda nevet, amit a mindennapokban használunk mint hívónév.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a gazdiságot „ki kellett érdemelni”. És ez így van jól! Már a kiskutyák születése előtt, majd az alom többszöri meglátogatásakor is sokat beszélgettünk Erikával, aki – felelősségteljes, komoly tapasztalattal rendelkező tenyésztőként – nem ad el akárkinek kölyköt! Igyekszik sok szempontot figyelembe véve, olyan gazdi jelölteket választani, akik megfelelő környezetet, ideális életteret biztosítanak a kutya számára, és kellő mennyiségű időt, energiát fordítanak mozgásigényének kielégítésére, játékra, nevelésre.

Sok hasznos tanácsot kaptam Erikától a hovawart tartásával, táplálásával, okításával és a tréningekkel kapcsolatban is, amelyeket megfogadtam, és mindig hálás maradok értük. Hiszen minden fajtának vannak sajátosságai,  amelyekkel fontos tisztában lennünk. Követtem javaslatait: Burdával kölyökkorától jártunk kutyaiskolába, kiállításokra, majd különböző tréningekre. Ezekről a KUTYÁINK menüpontban írok bővebben.  

Számos kiállításon elért cím (pl. Hungária Junior Champion és Hungária Show Champion), illetve sikeres munkavizsgák (kísérőkutya vizsga, azaz BH, nyomkövetés: FPr1, FPr2, IFH-V), valamint a Fiatalkutya-vizsga (JB) és a Tenyészvizsga (ZTP) után eljött az idő, hogy vőlegényt keressünk Burdának. 

A kiválasztott a csodás „cseh vitéz”, a tiszteletet parancsoló megjelenésű, kimagasló képességű, kiváló vérvonalú, kedves természetű rajzos kan: Dream Black Prim lett.

Tenyésztőként lényegesnek tartom, hogy egészséges, kiegyensúlyozott természetű, a fajta fő karaktervonásait (sokoldalú társ), valamint küllemi sajátosságait jellegzetesen magukon viselő utódok jöjjenek világra. Akikkel a leendő gazdik – a hovawart fajta eddigi rajongói és új felfedezői – sok boldog évet tölthetnek együtt, akár klasszikus családi kutyaként élnek velük, akár kutyás sportot is űznek közösen, vagy szívesen járnak kutyakiállításokra.
Ennek érdekében a megfelelő fedezőkan kiválasztásakor az esztétikai jellemzők mellett nagy figyelmet fordítok a vérvonalra, a felmenőkre és a karakter teszt eredményeire. Valamint egészségügyi, genetikai szűréseket végeztetek szuka kutyámnál, illetve a kanra vonatkozóan is igénylem ezeket a gazdájától.

 


Burda és Dream kölykeinek születése
előreláthatólag 2021 április 23-án várható.


További infók a HÍREK és a KÖLYKÖK menüpontban,
valamint facebook oldalunkon: Budasidehovawart

Az eladó kiskutyákról az alábbi
elérhetőségeimen érdeklődhet:
+36 30 549 6568
jalics.petra@freemail.hu